Εργαστήρια

Αυτογνωσία Επικοινωνία και Διαπροσωπικές Σχέσεις Συναισθηματική Νοημοσύνη

Αυτογνωσία
Ο κάθε άνθρωπος θέτει στόχους, αναζητεί να ικανοποιήσει φιλοδοξίες, ανάγκες ψεύτικες ή πραγματικές, συνειδητές ή ασυνείδητες κινητοποιώντας το ψυχοσυναισθηματικό δυναμικό του. Το βασικό εμπόδιο που συνήθως συναντά στην προσπάθειά για ανέλιξη, είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Επιθυμεί να αντιλαμβάνεται και να ερμηνεύει το περιβάλλον, χωρίς πρωτύτερα να έχει αντιληφθεί σε βάθος τον εαυτό του.

Η αυτογνωσία συνδέεται με τη ανάγκη για σωματική, συναισθηματική και νοητική απελευθέρωση από οπτικές που έχουμε υιοθετήσει, από υποκειμενικές αντιλήψεις που επιμένουμε να υποστηρίζουμε, από πράγματα που μας περιορίζουν ή και εγκλωβίζουν το εύρος της σκέψης και της ψυχοσυναισθηματικής μας δύναμης.

Η αυτογνωσία είναι:

•  Μια σπουδή στον εσώτερο υπέροχο εαυτό μας.
•  Επικοινωνία και έκφραση με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας.
•  Μια εμπειρία αγάπης και ενότητας, που άγει την ψυχή.
•  Μια ανακάλυψη μέσα από σύμβολα, αρχέτυπα, το παιχνίδι των ρόλων, την μουσική, την ζωγραφική, τον χορό, την αυτό-έκφραση.
•  Μια ανακάλυψη του δρόμου της επικοινωνίας με τον εαυτόν σου φέρνοντας στην επιφάνεια την ικανότητα να χαίρεσαι, να ονειρεύεσαι, να είσαι ο δημιουργός της ζωής σου.

Θετική σκέψη, θετική δράση, απελευθέρωση και αυτοπραγμάτωση.

Επικοινωνία και Διαπροσωπικές Σχέσεις
Η ανάγκη να επικοινωνούμε με γνησιότητα με τους άλλους γύρω μας έχει πρωταρχική σημασία για την κοινωνική μας ανάπτυξη. Η σκέψη μας είναι κοινωνική κι οι ιδέες μας καταξιώνονται στη συνάντησή μας με τους άλλους. Θέλουμε οι άλλοι να μας αναγνωρίζουν, να μας κατανοούν, να μοιράζονται τις αγωνίες και τις προσδοκίες μας.
Η επικοινωνία είναι το υλικό με το οποίο χτίζονται οι διαπροσωπικές σχέσεις. Η επικοινωνία και η διαπροσωπική σχέση είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Όπου υπάρχει καλή επικοινωνία υπάρχει και καλή σχέση και αντιστρόφως.
Η ικανότητά μας να επικοινωνούμε αποτελεσματικά είναι συχνά στόχος ανέφικτος και αυτό γιατί δεν μπορούμε να αντικρίσουμε και να πιστέψουμε στην ανάγκη του διαλόγου. Αυτού που προϋποθέτει τη μετακίνησή μας από την αρχική μας θέση για να παρακολουθήσουμε ενεργητικά τη θέση του άλλου.
Η άλλη όψη των πραγμάτων μας φέρνει μπρος σε ερωτήματα όπως: Είμαι έτοιμος να αντιληφθώ ότι υπάρχει και η διαφορετική οπτική γωνία; Πιστεύω στην ανάγκη και την αξία της υποκειμενικής ματιάς καθενός; Μπορώ να ερμηνεύω τα πράγματα υιοθετώντας κάτι από τις απόψεις των άλλων;

Συναισθηματική Νοημοσύνη
Αναστατώνεστε στην δουλειά σας;... Μάλλον Ναι! Αναστατώνεστε όμως με το σωστό άτομο; Στο σωστό βαθμό, τη σωστή στιγμή για τη σωστή αιτία με το σωστό τρόπο;
Ξέρετε να αναγνωρίσετε τι νοιώθετε; Ξέρετε να ξεχωρίζετε συναισθήματα όπως αγάπη, ανία, απόλαυση, γενναιότητα, δειλία, ενθουσιασμό, δυσαρέσκεια, εμπιστοσύνη, επιθετικότητα, ευγνωμοσύνη, ευθυμία, ευτυχία, εχθρότητα, θλίψη, θυμό, καλοσύνη, λύπη, μετάνοια, μίσος, ντροπή, ευχαρίστηση;Κατανοείτε γιατί βιώνετε αυτά τα συναισθήματα; Και όταν τα βιώνετε, τι νιώθετε ; Ποιά είναι τα συναισθήματά σας για τα συναισθήματά σας;Για να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα είτε αυτά αφορούν τα δικά σας συναισθήματα είτε τα συναισθήματα των άλλων χρειαζόσαστε να κατανοήσετε τα σήματα που τα συναισθήματα εκπέμπουν, έναν κώδικα επικοινωνίας, μία γλώσσα.Η γλώσσα των συναισθημάτων είναι το σώμα σας στην ολότητά του. Οι χειρονομίες, οι εκφράσεις του προσώπου, η κίνησή και η στάση σας στο χώρο, η φωνή σας όλα μιλούν για το πως αισθάνεστε. Ικανότητες της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, όπως η επίγνωση του τι νιώθω, το πως διαχειρίζομαι και ενεργοποιώ τα συναισθήματά μου και το πως τα χρησιμοποιώ για να επικοινωνήσω, χρησιμοποιούν σαν εργαλείο το σώμα σας και τις δυνατότητες έκφρασης του.